Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев припомни, че всъщност България сама е

...
Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев припомни, че всъщност България сама е
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев за новите предложения за Шенген: С Австрия искаме едно и също

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев припомни, че в действителност България сама е предложила Шенген единствено по въздух преди 11 години, когато имаше опозиция против приемането ни в това пространство от доста повече страни.

Австрия разгласи опция за включването на България и Румъния в нова форма на съдействие, наречена „ въздушен Шенген “, само че с нови условия за двете страни.

Реакциите у нас бяха полярни и по-скоро отрицателни към това предложение. 

„ Според мен Австрия ни споделя това, което ние желаеме да създадем, само че не го вършим през последните години – да се утроят силите на Фронтекс на границата и помощ от Европейски Съюз за запазване на границите. Австрия желае непрекъсната ограда на нашата граница с Турция – прелестно, и ние желаеме това. Австрия ни предлага специалисти, с цел да подобрим контрола на нашите летище – още веднъж прелестно “, изброи Керемедчиев.

По думите му при приемането на предлагането за „ въздушен Шенген “ България би трябвало да се бори и за съответна дата за влизане и на сухопътните граници.

„ Съгласен съм, че това са единствено 20% от общата цел, само че въпреки всичко пресичаме един предел, който беше затворен за нас последните 13 години. България ще стане член на Шенген и ще може от вътрешната страна към този момент да договаря с останалите страни за възстановяване на граничния надзор “, разяснява още пред bTV някогашният зам.-външен министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР